Ekskursjon til Malmøya i Oslofjorden

malmoya-plakat-2020
Kategori
Geologiens Dag i Oslo
Dato
12. september 2020 11:30 - 15:00
Møtested
Malmøya, Malmøya handel (butikken)
Telefon
92463785
E-post:
Kontaktperson
Hans Arne Nakrem
Arrangør
University of Oslo
Malmøya, et steinkast fra Oslo sentrum gir deg innblikk i Osloområdets spennende geologi.

Geologiske opplevelser – øyene i indre Oslofjord

Geologiens Dag, lørdag 12. september 2020. Tur til Malmøya med geolog/paleontolog Hans Arne Nakrem fra Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo (og NGF).

Ta buss til Malmøya (det er omtrent ingen parkeringsplasser der!): Buss 85 Jernbanetorget (plattform R i Strandgata) kl 11:00, ankomst Malmøya (stoppested Malmøyasundet, der bussen snur ved butikken) kl 11:17. Retur fra Malmøyasundet kl. 14:42 eller 15:42

Osloområdet, det såkalte «Oslofeltet» har en svært så variert geologi. Her finner vi eldgamle gneiser, mer enn én milliard år gamle, vi finner lavabergarter og avsetninger med fossiler. Fossilene er stort sett 540-430 millioner år gamle.

Øyene i indre Oslofjord består av bergarter med fossiler og lavabergarter som kan inneholde vakre krystaller. Det geologiske grunnlaget gjør også sitt til at plantelivet er usedvanlig rikt, og artsrikdommen av insekter som er avhengige av den spesielle floraen er også uvanlig høy. Alt dette gjør sitt til at fotturer på øyene gir helt unike naturopplevelser. At man sommerstid også kan ta seg en dukkert i sjøen, eller kanskje fiske opp en middag er en ekstra bonus.

Malmøya, i Bunnefjorden, er en unik geologisk lokalitet i Oslofeltet, med fossilrike avsetningsbergarter. Øya brukes til opplæring av studenter ved Universitetet i Oslo. Bergartene på øya er stort sett fra tidsperioden silur, de er rundt 435 til 445 millioner år gamle, og består av sandsteiner, skifre og kalksteiner. Området er fredet og det er derfor ikke tillatt å bruke hammer/meisel her! Løse steiner og løse fossiler kan man likevel plukke opp og ta med seg hjem dersom noen ønsker det. En rundtur i strandkanten vil by på en rekke geologiske opplevelser, krydret med et rikt fugleliv og spennende planter. Hele Oslofeltets geologiske utvikling kan observeres i løpet av en tur rundt Malmøya!

 

 
 

Drevet av iCagenda

Hovedsponsor

Norsk Geologisk Forening søker en hovedsponsor for Geologiens Dag.

Gullsponsorer

 

     

 

   

          

 

      

 

     

 

 

Sølvsponsorer

  
     
 
 
          
       

Bronsesponsorer

 

 

 
   
   
   
           
    Støttet i 2020