Fotokonkurransen, som tidligere har blitt arrangert for ungdommer, blir ikke arrangert i år.

 

 

 

 

Vi gratulerer Natalia Borelowska (16) fra Polen som vinner av fotokonkurransen for ungdommer.

Adršpašskoteplické skály, som vises på bildet, er lokalisert i den sentrale delen av «Mid-Sudetic Trough» nordøst i Tsjekkia. Dette er et særegent område med sandsteinsformasjoner som dekker 17 km². Søylene er laget av sandstein og ble dannet i den geologiske krittiden. Den myke bergarten har smuldret og sprukket opp under påvirkning av vann. Vannet har gravd seg dypt inni sandsteiner og presset disse fra hverandre under påvirkning av frost. Interessante former har oppstått og fotografen skriver at noen ligner på ansikter og dyr.

Dette er et veldig spennende bilde der fotografen har oppsøkt en helt spektakulær geologisk forekomst. Steinsøylene i bakgrunnen ser nærmest ut som skulpturer og ligner på slektninger av moaiene (steinskulpturene på Påskeøya), synes juryen. Fotografen har stilt seg mellom steinsøylene og fotografert med en kraftig vidvinkel. Det gir en romlig følelse, og trærne på toppen er med på å sette en skala på bildet og gir det et flott perspektiv. Juryen mener at fotoet også er teknisk perfekt, skarpt og har en suveren lyssetting og balanse. Ofte kan slike bilder få en så sterk kontrast at detaljene blir borte.

Fotografen leverte flere gode bilder til konkurransen.

Andreplassen går til Lena Melberg Hødnebø (18) fra Jørpeland.

Fotografen skriver at dette bildet er tatt ved Brufjellhålene syd for Egersund, og hun gir en god forklaring av fenomenet.

De horisontale jettegrytene og grottene i området ble skapt i løpet av istiden, for over 20 000 år siden. Bølger og is gravde seg sakte men sikkert inn i bergartene og skapte jettegrytene du kan undre deg over i dag. Fjellene i dette området har vært høyere enn Mount Everest er i dag. Hele området som jettegrytene ligger i er en del av Magma Geopark, som er på Unescos verdensarvliste. 

Juryen skriver: Fotografen har krøpet inn i en hule ved kysten, kanskje en "jettegryte" eller en "heller", som er vasket ut av bølger i tusener av år. Uten mennesket i bakgrunnen ville dimensjonene vært umulig å tolke, så juryen gir et stort pluss for dette. Bildet er vakkert og forteller en geologisk historie. Belysningen er så perfekt som den kan bli.

Fotografen skriver at hun i etterkant av turen har blitt interessert i geofag, og satt seg inni historien til beliggenheten.

Stein Sagabråten (19) fra Åros vinner 3. premien.

Bildet er tatt på Saltö-øya sør i Sverige og viser en vulkansk bergart (en intrusjon)  som skjærer seg inn i granitten. Samtidig ser man istidens påvirkning ved plastiske skuringer. Dette resulterte i en glatt flate ned mot sjøen skriver fotografen. 

Juryen syns at fotografen fanget en spennende geologisk prosess og bildet viser samspill mellom flere bergarter med forskjellige egenskaper. De skarpe grensene mellom bergartene er godt synlig på bildet. Øya i bakgrunnen gir bildet en fin dybde. Menneskelige skygger bringer liv i bildet samt gir en skala til dimensjonene. Vi vet ikke hvor lange skyggene er, men likevel gir de et slags referansepunkt til hvor store formasjonene på bildet kan være.

 

Takk til årets jury som har bestått av paleontolog Hans Arne Nakrem ved Naturhistorisk Museum, og geolog Marta Slubowska Woldengen fra Eguinor. Begge sitter nå i styret hos Norsk Geologisk Forening.

Oliver Ekeland (17) fra Ålesund vinner fotokonkurranse for ungdommer.

Juryen synes dette er en artig og kreativ komposisjon. Person ved fyr, som står ved en mørk gang av en migmatittisk gneis. Sterk geologisk relevans, noe som også er utdypet i tilhørende tekst. Fin dynamikk i bildet. Rent komposisjonsmessig blir det mye berg i forgrunnen, men på den andre siden er det dette som får bildet til å stikke seg ut. Juryen hadde nok dempet høylyset en smule i forgrunnen, og dratt ut kontrastene noe opp i himmelen. Fotografen leverte også andre gode bilder.

 

Oliver skriver; Ved Lindesnes fyr på Norges sørkapp finner vi spennende geologiske formasjoner. Særlig legger vi merke til den oransje feltspaten og røykkvartsen. Fyrtårnet viser oss trygg vei mellom øyer og skjær. Broren min er med på bildet.

2.plassen går til Benedikte Holm Håheim (15) fra Trondheim

Et spennende bilde av vulkansk krater på Island, altså en god lenke til geologi og med kort beskrivelse til bildet. Godt komponert, men juryen skulle ønske at også høyre kant av innsjøen ble med. Selv om dette er et motlysbilde, er det gode detaljer i kratersidene. Personer utgjør skala både på kanten samt i speiling og i bunn av krateret, noe som får frem dimensjonene. Fotografen kunne dradd opp kontrastene i himmel noe i etterbehandling av bildet.

Benedikte skriver; "Dette bildet ble tatt på en ferie i Island. Det viser Kerið, som er en innsjø i et gammelt vulkansk krater".

Dennis Ekeland (14) fra Ålesund vinner 3.premien.

Fotografen skal ha kreditt for å prøve å lage til et morsomt bilde med en historie – men juryen er ikke så sikker på om akkurat det fungerer. Ellers har bildet en fin komposisjon og utsnitt med personene i det gyldne snitt. Fint eksponert bakgrunn samt at detaljer i den grå himmelen er bevart. Det følger ingen beskrivelse av geologien i bildet, det er et savn når bergarten er så framtredende både i motiv og bakgrunn. Bildet er ellers skarpt og godt eksponert. Fotografen leverte også andre gode bilder.

Dennis skriver; "Trollpikken i Egersund kommune fikk mye medieomtale når den ble kuttet av og deretter "limt" på igjen. Her er det storebror som prøvesitter den. Jeg er usikker på om Mamma er sjokkert eller begeistret".

 

Takk til juryen som har bestått av de to fotointeresserte geologene Cato Berge (pensjonist), og Terje Solbakk (NGU - Norges geologiske undersøkelse).

Dennis Ekeland (13) fra Ålesund er vinner av Geologiens Dag sin fotokonkurranse for ungdommer.

Dennis, som er medlem i Ålesund og omegn geologiforening, har tatt et flott og actionpreget bilde. Teknisk er det greit utført, og komposisjonen, der vi ser et menneske som hopper mellom steiner i et kystlandskap, er flott. Han skriver: «Bildet er tatt på Sundsvoll på Vega. Her ligger det store steinblokker med vegagranitt som har blitt slipt av bølgene. I bakgrunnen ser vi øya Søla som er et kjent landemerke på Helgelandskysten.» Kombinasjonen mellom personen i bevegelse og et geologisk motiv sammen med en god, forklarende tekst gjør at juryen valgte dette bildet på en førsteplass.

 

 

 

2.plassen går til Vivel Skarvatun (20) fra Bergen.

Vivel har tatt et flott landskapsbilde fra Island, som på en god måte illustrer hvordan geologiske prosesser og bergarter setter sitt preg på og former landskapet. Vi ser blant annet flere rauker og fantastiske, sorte strender dannet fra basalt (magmatisk bergart, av vulkansk opprinnelse).

Juryen kunne ønsket seg en litt mer utfyllende beskrivelse av motivet, men bildet er godt komponert og teknisk bra utført.

Vivel bor og studerer på Ås. Hun skriver at hun var på Island i april, og tok dette fotoet av svarte sandstrender langs Islands vakre kyst.

 

Herman Brustad (18) fra Asker vinner 3.premien.

Herman har sendt inn et bilde fra stien opp mot Briksdalsbreen i Stryn. Herman skriver: «Bildet er av en foss som kommer fra smeltevannet til Briksdalsbreen i Stryn. Breen er en del av Jostedalsbreen, og har vært i fokus de siste årene (sammen med mange andre isbreer) på grunn av at den har minket. Grunnen til at jeg velger å sende inn dette bildet, er bl.a at bresmelting som konsekvens av klimaendringene er et viktig tema.».

Juryen mener at bildet er teknisk godt. Lang lukkertid gir en fin følelse av vann i bevegelse. De to menneskene, nesten øverst i bildet,  gir en skala og dermed en følelse av storhet. Kombinasjonen av et geologisk motiv med rennende vann, elveerosjon og et godt naturbilde i storslått natur bidro til at dette ble juryens tredjevalg.

 

Juryen har bestått av de to fotointeresserte geologene Gunn Mangerud (UiB) og Rolv Dahl (NGU).

Guro Lilledal Andersen, 17 år da bildet ble tatt i fjor høst.

Guro skriver at dette bildet er fra en tur geofagklassen hennes, på Skien VGS, var på til Nigardsbreen. Bundet sammen i tau besteg de den trolske breen. Det andre tauet med elever fra klassen kan sees over det mystiske hullet. Det er ikke rart at den flotte naturen i Norge har skapt så mange myter og sagn. De gikk og fantaserte om den underjordiske verdenen som de ville komme til om de hoppa ned i hullet. Bak breen ser vi den flotte dalen som er gravd ut av isbreer. Man ser også all forurensninga som er i lufta. Guro skriver at vottene var nesten sorte da de var kommet ned igjen.

Dette er juryens førstevalg blant mange gode innsendte bilder. Andersens bilde viser en grupper mennesker på brevandring på en brearm foran isskurte fjellsider, med fjord og tinder bak. Flott eksponert bilde som får frem landskapet, blåisen og folkene og viser et dramatisk landskap. Vi kan også se smeltevannskanaler og smelting på breen. Det siste leder tankene mot temaet klimaendringer og smeltende isbreer som opptar mange. Dette er en verdig vinner av årets fotokonkurranse.

 

Oliver Ekeland, 15 år.

Oliver skriver at bildet er tatt av lillebror på Lepsøya. Et rosemaleri i stein!  

Juryens andrevalg er et mer lavstemt, men fint komponert bilde, som viser en person som undrer seg over et i våre øyne lite påakta "mini"-element i kystlandskapet. Nemlig erosjonsformer fra bølgeskuring eller som det også kalles: marin abrasjon. Når bølgene får jobbe med løsmasser og skure disse over berg skjer det mye, både når bølgene skylles opp på land, og når bølgevannet renner tilbake mot havet styres det av tyngdekraften og en får dannet slike små små gjel.

 

Sebastian Holst, 17 år.

Sebastian skriver at bildet er tatt på vestkysten av USA, nærmere bestemt California. Bildet er fra Pebble Beach, og er av et skvalpeskjær ved kysten.

Juryens tredjevalg er kanskje det mest kunstneriske bidraget vi fikk inn i konkurransen. Bildet virker ikke så umiddelbart geologisk som vår vinner og andreplass, men bildet gir oss en følelse av lang geologisk tid - Deep time. Motivet, et lite kystlandskap med bølger som slår inn over en knaus sender tankene til den norske strandflaten. Lang lukkertid får frem bølgegangen. Bildet er svært pent komponert og viser meget god teknikk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryen har bestått av de to fotointeresserte geologene Terje Solbakk (NTNU) og Morten Smelror (NGU).

 

Oliver Thorsen Ekeland,14 år. 

Oliver er medlem av Ålesund og omegn geologiforening. Han skriver at bildet er av lillebroren, og at de har diskutert om dette kan være en gresshoppe eller en dinosaur.  

Et lekent bilde som viser glede og engasjement over geologiske formasjoner. Bildet er fanget på akkurat rett tidspunkt, og uværet gir en ekstra dimensjon til bildet.

 

Marianne Kveberg, 17 år.

Marianne har kalt bilde sitt “Sommer i Rondane”. Hun skriver at fotoet viser Høgronden i bakgrunnen.

Det var mange gode landskapsbilder i konkurransen, men dette stakk seg fram. Bildet er godt komponert og godt teknisk utført med få og enkle detaljer. Skredfviftene ned fra Rondmassivet gir en god forbindelse til geologi. 

 

 

 


Eirik Fyrand Siira, 18 år.

Eirik skriver at han her er på tur med geofag-klassen sin fra St. Olav VGS. Turen gikk til Bondhusdalen i Folgefonna nasjonalpark, og selve Folgefonna kan sees som en brearm i skaret øverst i bildet.

Bildet skiller seg litt ut fra de andre turbildene, med gode farger på personene, som er plassert fint i bildeflaten. Bildet er godt teknisk utført, og brearmen i det fjerne utgjør en fin geologi-link. Det er også en liten historie knyttet til bildet.

 

Juryen i 2017 har bestått av de to fotointeressert geologene Cato Berge (Sandnes fotoklubb) og Rolv Dahl (NGU).

 

Hovedsponsor

 

      
 

 

Gullsponsorer

 
 

Sølvsponsorer

         
     
       
      
    
   
     

Bronsesponsorer