Studentarrangørprisen 2019

Studenter fra studentforeningen Geode ved UiS gikk av med seieren i studentarrangørkonkurranse.

Geode vant prisen på kr 10.000,- i sterk konkurranse med studentene i Bergen, Oslo og Trondheim.

NGF gratulerer!

 

Arrangementet ble gjennomført ved Universitetet i Stavanger. Under "Les mer" nedenfor beskrives hva Geode bidro med.

Det første vi møtte da vi kom inn dørene, var en smilende student som ga ungene hver sitt «aktivitetspass», og forklarte at det var flere aktiviteter i de ulike rommene og at man trengte 5 stempel fra 5 aktiviteter for å få en premie. Premiene var flotte polerte mineraler + buff eller refleks.

I det første rommet stod 4-5 studenter klare med oppgaver og aktiviteter for ungene. På et bord kunne man sette seg ned og tegne sitt bidrag til den årlige tegnekonkurransen, samt svare på en quiz om geologi.

I en krok av rommet kunne barna få gå på skattejakt de fikk knuse en «stein» (laget av trolldeig og kaffegrut) med geologhammer, og inni hver gjemte det seg to mineraler. Her stod HMS høyt, og alle barn måtte ha på vernebriller før de gikk i gang! Denne posten har blitt en tradisjon for Geologiens Dag på UiS og ungene gledet seg til å se hva som lå inni steinene i år ?

Neste post gikk på klassifisering av bergarter. Her skulle ni steiner plasseres i tre ulike kurver; magmatiske, sedimentære og metamorfe bergarter. Over hver kurv var det brukt ulike klesplagg for å illustrere kjennetegn for hver bergartsklasse prikkete for magmatisk, stripete for sedimentær og ujevne mønstre for metamorf. Barn ned i 3-årsalderen klarte å legge alle 9 steiner i riktige kurver uten problem. Oppgaven var basert på en studie som viser at barnehagebarn som lærer ved hjelp av denne metoden, lærer bedre å se forskjell på de ulike bergartsklassene enn ungdomsskoleelever som lærer ved hjelp av ei lærebok.

Miljøposten var en favoritt. Her ble vi forklart hvordan olje blir til, og hva som lages av olje (fleece, plastikk, osv). De fikk se på en sandsteinskjerne med forstørrelsesglass for å se etter hulrom hvor oljen kunne trenge inn i steinen flertallet fant ikke noe hulrom og synes det var en merkelig tanke at det var plass til olje eller vann inni en stein? Det gikk opp et lys for dem da de fikk helle vann oppi et litermål fult opp av klinkekuler (tilsvarende sandkornene i steinen) og så at ca 40% av litermålet var porøsitet. Videre fikk de se et lukket reagensglass med olje, og et med CO2-gass - her var tema miljø og C02-lagring. Et i utgangspunktet komplisert tema, gjort veldig tilgjengelig for selv de minste. Det ble forklart hvordan CO2 («den slemme gassen») kunne bli sendt ned i disse porene i sandsteinen etter at oljen var tatt ut, og hvordan dette var en god gjerning for miljøet og kloden. Jeg var imponert over den kreative ideen om å bruke en Sodastream-maskin for å illustrere dette. Ungene fikk trykke på knappen slik at CO2 ble tilsatt vannet slik CO2 kan presses tilbake i reservoaret.

I naborommet var «ladestasjonen» for oss småbarnsforeldre: bord fulle av kaker og boller, kaffe og saft. På storskjerm gikk det en loop med flere snutter som viste meteorittnedslag i et barnevennlig format. I gangen mellom rommene hadde studentene fått printet ut svære postere med geologi-tema; dinosaur og meteoritt her kunne unger (og voksne..) bli avbildet og få tilsendt bildene på epost.

I mikroskop-labben fikk man se på ulike mikrofossiler i mikroskop, og det var lagt frem fossiler, steiner (bl.a. thulitt) og kjerneprøver. Her ble vi fortalt litt om de ulike prøvene og hva studentene brukte labben til i skolehverdagen. På forhånd var publikum oppfordret til å ta med egne eksemplar hvis de trengte kvalifiserte svar på hvilken stein/fossil de hadde funnet noe de kunne få her.

På data-labben var det stor aktivitet. På et lerret var det bilder av verdens eldste meteorittkrater, silverpit-krater, utsikt over Ritlandskrateret, en klassisk kraterstruktur og en illustrasjon med terminologien for alt fra asteroide og komet til meteoritt. Veldig informativt! En student fortalte om shattercone-struktur som dannes av den høye energien i bergarten under krateret, og viste et eksemplar fra verdens eldste krater kjempespennende. Like ved var et bord med kilovis av PlayDoh, hvor ungene kunne lage sitt eget krater.

Ved PC-ene fikk barna en kort innføring i seismikk alt fra innhenting av data til tolkning. De ble utfordret på å gi observasjoner av seismikken, og så ble det forklart på en pedagogisk måte hvordan bl.a. platetektonikk fører til at linjene ikke alltid henger sammen. Først fikk de tolke en linje på papir, og deretter fikk de prøve seg i Petrel! Dette var stas ved å klikke en gang på en reflektor, ble det laget en blågrønn horisont i 3D.

Prikken over i’en var sandkassen. Takket være god dialog mellom studenter, professorer og de ansvarlige for teknologien på bygget, var det mulig å benytte en høyteknologisk sandkasse som er bygget for bruk i undervisning. Der kan man med hendene bygge opp fjell, lage elvesystemer og ulik topografi av sand, og en interaktiv prosjektor montert en meter over kassen legger på topografiske linjer og farger på sanden. Man kan også lage virtuelt regn og flømme systemet ved å bevege fingrene under prosjektoren. Tanken bak denne posten var å la barna grave ut sitt evet krater, og reflektere over hvordan krateret vil endre karakter hvis meteorittens innfallsvinkel endres.

Alt i alt var jeg utrolig imponert over hvor mange aktiviteter som var tema-relatert, og hvordan de benytter seg av teknologisk utstyr som er tilgjengelig for å lage spennende og relevante aktiviteter for barna. Det pedagogiske nivået er imponerende, og mine barn hadde ingen problemer med å forstå alt som ble forklart dem. Det er kjempegodt tilrettelagt for barna, og spennende for de voksne. At så mange studenter (omtrent 15) stiller opp i timevis på en lørdag for å videreformidle sin lidenskap for geologi er flott!

Hovedsponsor

Gullsponsor

Sølvsponsorer

Bronsesponsorer